Aktivity školy

          • Divadelné predstavenie v Štátnom divadle v Košiciach

          • Dňa 28.4. 2017 sa  študenti triedy V. AH a dve žiačky triedy  IV. BH  zúčastnili na divadelnom predstavení v Štátnom divadle v Košiciach.
            Cieľom bolo podporiť umelecký svetonázor mladých ľudí a zatraktívniť divadlo medzi súčasnými modernými elektronickými médiami.
            Bláznivá situačná komédia Tom, Dick a Hary vyvolala úsmev na perách, povzbudila aj pobavila ducha a tematicky poukázala na bežné problémy obyčajných ľudí v dnešnej hektickej dobe.
            Pôsobivé herecké výkony dali priestor nielen humorným odozvám divákov v sále, ale zároveň ponúkli študentom pestré umelecké a estetické zážitky, podčiarknuté krásnym divadelným prostredím....Žiakom hotelovej akadémie sa divadelné predstavenie veľmi páčilo, s jeho scénickým i vizuálnym prevedením boli viac ako spokojní. Z hľadiska vzdelávacieho procesu je táto forma spestrenia vyučovania veľmi efektívna a nápomocná v otázke priblíženia dramatického žánru súčasnému študentovi a predmet slovenský jazyk a literatúra robí atraktívnejším.

          • Nadstavbové štúdium v školskom roku 2017/2018

          • Oznamujeme všetkým záujemcom o nadstavbové štúdium, že v školskom roku 2017/2018 otvárame 1 triedu nadstavbového štúdia v študijnom odbore 6421 L spoločné stravovanie. Na štúdium môže byť prijatých 30 žiakov.
            Uchádzač podáva riadne vyplnenú prihlášku na nadstavbové štúdium do 31. 05. 2017. Kritériá na prijímacie skúšky budú zverejnené najneskôr 26. 05.2017 na stránke školy.

          • Kurz v profesií „BARISTA“

          • V dňoch 2.5. - 3.5. 2017 sa v škole uskutočnil baristický kurz pod vedením školiteľa, baristu Michala Křižku z Čiech (Café Art – Michal Křižka, Poděbrady). Zúčastnili sa ho žiaci druhého až piateho ročníka hotelovej akadémie. Žiaci sa naučili pripravovať nápoje z kávy, ako je napríklad espresso, cappuccino, café lungo a mnoho ďalších.  Zoznámili sa s novými druhmi káv. Na degustačnom stole sa objavili jednodruhová čerstvo pražená  Arabica,  Columbia, Honduras Capucas, Brazil peaberry, Nicaragua shg jinotega z pražiarne kávapodebrady.eu . Žiaci degustovali najlepšie kávy sveta, porovnávali kvalitu pripravovanej kávy od menej kvalitnej až po najkvalitnejšie kávy na svete . Získali nové skúsenosti s ktorými obohatili svoje zručnosti a vedomosti v príprave kávy. Absolventi kurzu získali certifikát Café Art o úspešnom absolvovaní základného kurzu „BARISTA“ teórie a praxe prípravy espressa.
            Účastníkom kurzu k získaniu certifikátu blahoželáme.

             

          • Cvičný banket IV. BH

          • Žiaci IV. BH pripravili dňa 4. apríla 2017 banket na tému Gastrovečer – Búrlivé víno. Pri tejto príležitosti žiaci preukázali svoje zručnosti pri príprave pokrmov a zvládli banketový spôsob obsluhy. Celú akciu sprevádzala príjemná atmosféra.

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

             

          • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku

          • Dňa  26.4. 2017 sa žiaci našej školy ( I.AH, III.AH a IV.BH)  zúčastnili na divadelnom predstavení v anglickom jazyku, ktoré sa konalo v kultúrnom dome v Humennom. Opäť si mohli vyskúšať svoje znalosti a zručnosti z anglického jazyka.


            Predstavenie Peter Black 3 je voľným pokračovaním predstavení Peter Black a Peter Black 2 „A new beginning“ a taktiež finálovým ukončením tejto javiskovej trilógie. Tak ako sa predchádzajúce predstavenia tematicky točili okolo „vrtkavosti života“ a okolo diania spojeného s hľadaním vhodného zamestnania, v treťom pokračovaní je hlavný hrdina vystavený ďalšej skúške. Má svoju lásku, má svoju prácu, má svoj iPhone a strechu nad hlavou a zjavne mu nič nechýba. To platí do momentu, kedy sa dozvedá, že sa z neho stáva dedič rodinného sídla.


            Predstavenie je zamerané najmä na:
            Slovesné časy: present simple, present continuous, past simple, past continuous, present perfect, future tenses
            Iné gramatické javy: conditional sentences, passive voice, phrasal verbs
            Slovná zásoba k témam: culture and art, multicultural society, housing, family and family life, young people and their world, protection of the environment, etc.

             

          • Výstava Veľkonočných špecialít

          • Žiaci študijného odboru kuchár a študijného odboru čašník, servírka v reštaurácii Siesta pripravili dňa 12. 04. 2017 výstavku slávnostnej tabule a výstavku jedál pripravovaných na Veľkonočné sviatky. Medzi tradičnými i netradičnými jedlami pripravenými na ukážku a ochutnávku boli: cvikla s chrenom, veľkonočná torta, plnené paradajky so šunkovou penou, uhorkové loďky so šunkovou penou, žemľová plnka s kapiou a údenou slaninou, plnené vajcia so syrokrémom, plnený sendvič, veľkonočná plnka, žemľová plnka s mätou, veľkonočné tiramisu, jarná hubová polievka zo smrčkov, taštičky plnené s cviklou a chrenom, cestoviny s pestom a šunkou, kuracia roláda s domácou slaninou a cviklou, kuracia roláda so špenátom a vajcom, špenátová roláda s vajcom, kanapky so šunkovou penou a olivou, veľkonočná hrudka, cviklový šalát s chrenom a majonézou, mafinky s ovocím, jarný kvet, veľkonočný mazanec, špenátová roláda so syrom, šunková roláda, syrová roláda, veľkonočný baranček a veľkonočná pascha. Pod vedením majstrov odbornej výchovy žiaci na tejto výstavke prezentovali tvorivosť, nápaditosť a zručnosť pri príprave jedál a slávnostnej tabule.

          • Recepcia Deň Módy

          • Dňa 20. 04. 2017 sa priestoroch Hotelovej akadémie v Humennom uskutočnila praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky. Žiaci V. AH si vylosovali slávnostnú recepciu, Zvolili si tému „Deň módy“.
            Hlavnou úlohou recepcie bolo ukázať schopnosti a znalosti, ktoré nadobudli žiaci na tejto škole počas piatich rokoch štúdia.
            Žiaci sa svedomito pripravovali na praktickú maturitnú skúšku. Ich úlohou bolo pripraviť nápadité jedlá a nápoje, zabezpečiť suroviny, či dokonca hľadať sponzorov a zabezpečiť predaj vstupeniek.
            Oficiálne otvorenie recepcie bolo o 14:30 hod.  slávnostným príhovorom hlavného manažéra a  riaditeľky školy. Po príhovore nasledoval program, ktorého zlatým klincom bola módna prehliadka spoločenských šiat z krajčírskeho salónu Lucia v Snine.
            Veľmi dôležitým aspektom akcie boli pozvaní hostia a maturitná komisia, ktorá počas celého večera sledovala priebeh akcie, aby potom  mohla ohodnotiť žiakov na jednotlivých pozíciách.
            Záverečné hodnotenie žiakov pri spoločnom nástupe bolo priaznivé.
            Maturanti si z tejto akcie odniesli veľa skúsenosti do praxe.

          • Radosť pomáhať

          •     Milí učitelia a žiaci! Určite viete aké to je niekomu vyčariť úsmev na tvári. Niekomu k tomu stačí málo, iným zase veľa.
                 Predstavíme Vám dievčatko, ktorému k radosti stačí naozaj málo. Volá sa Emka. Je predčasne narodené dieťa v 30, týždni tehotenstva. V deň zaľúbených oslávila štvrtý rok. Má problémy so správnym fungovaním svalov a zatiaľ nevie chodiť. Potrebuje pravidelné rehabilitácie aby si posilnila svalstvo a sama sa postavila na nôžky. Vďaka mnohým terapiám Emka napreduje, aktívne sa plazí, začala loziť po štyroch a teraz sa učí chôdzu pomocou chodítka. Emka je šikovné dievčatko, od septembra navštevuje materskú školu pre zdravé deti. Cvičí pravidelne a veľmi aktívne. Pre viditeľné pokroky treba rehabilitácie opakovať aspoň každé dva mesiace. Týždeň rehabilitačného pobytu stojí cca 500 eur. Tieto rehabilitácie sú pre jej rodinu finančne náročné a preto Vás prosia o pomoc.
                Pomôcť jej môžeme jednoducho. Vždy pred odhodením pet fliaš, sa pozastavte a zbavte fľašu vrchnáčika. Ten potom môžete doniesť do školy a vložiť do krabíc, ktorá bude pripravená na chodbe. Posunie sa to ďalej k Emke, a jej rodičia vrchnáčiky vymenia za peniažky. Použijú ich na nákup vecí pre ňu potrebných.
            Nikdy nevieme, kedy sa práve my môžeme ocitnúť v takejto situácii. Týmto malým gestom, môžete zmeniť život jedného človeka. Každý z nás si zaslúži takú veľa krát obyčajnú vec , ako je postaviť sa na svoje vlastné nohy. Preto robme radosť iným, a vedzte, že sa vám to určite vráti.
               Ak by ste chceli Emku spoznať osobne, srdečne Vás privítame na besede ktorá sa bude konať 28.3.2017 v utorok o 15:45  v školskej jedálni. Tešíme sa na Vašu účasť a vopred ďakujeme za pomoc.

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

          • Záchrana psej rodinky

          • Žiak školského internátu T. Kotľar s pomocou p. vych. Hudákovej zabezpečili útočisko piatim bezbranným šteniatkam. V žiakovom susedstve sa nachádzala psia rodinka u jeho suseda, ktorý im zabezpečil dočasné miesto počas tuhej zimy. Ďalej sa však o nich nemohol starať a práve tu zasiahli naši hrdinovia. Oslovili organizáciu „Sloboda zvierat“, ktorí zvieratkám prišli na pomoc až z Bratislavy. Dúfame, že o takýchto hrdinských činoch budeme v našom okolí počuť viac.

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

          • 13. ročník súťaže mladých kuchárov a čašníkov MAJSTRO GASTRO

          • V učebniach gastronomických predmetov sa  dňa 30. 03. 2017 zorganizoval 13. ročník súťaže mladých kuchárov a čašníkov MAJSTRO GASTRO. Súťaž bola zameraná na prezentáciu a preukázanie odborných vedomostí a zručností žiakov v odbore kuchár a v odbore čašník, servírka. Žiaci súťažili v jednotlivých kategóriách podľa ročníkov v týchto disciplínach:

            Súťažné disciplíny – odbor čašník, servírka
            Súťažné disciplíny – odbor kuchár

            Výsledková listina

            (Pre viac informácii klikni "TU")

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

             

          • KVÍZ „ SVET - ČO O ŇOM VIEŠ ?“

          • Dňa 21.marca 2017 sa za účasti štyroch trojčlenných družstiev uskutočnil v školskom internáte pri Hotelovej akadémií vedomostný kvíz „ SVET - ČO O ŇOM VIEŠ ?“.
            Víťazným družstvom z trinástimi správnymi odpoveďami z dvadsiatich možných sa stalo družstvo dievčat zo siedmeho poschodia v zložení Denisa Petruňová, Adriána Sušková a Bibiána Legdanová.
            Za preukázané vedomosti patrí všetkým účastníkom uznanie a veľká vďaka. Mgr. Ivan Mihalič 

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

          • Carpatia Carving Cup 2017

          • Dňa 6. 4. 2017 sa žiak našej školy zúčastnil 6. ročníka súťaže vo vyrezávaní do ovocia a zeleniny - Carpatia Carving Cup 2017,  ktorú organizovala Spojená škola vo Svidníku. Záštitu nad súťažou prevzal Luděk Procházka (CZECH CARVING STUDIO) zakladateľ, propagátor, lektor carvingu v ČR, v SR a držiteľ zlatých medailí z prestížnych európskych a svetových súťaží. Predsedníčkou hodnotiacej komisie bola  Bc. Oľga Barcíková (SOŠ Púchov), členka Czech – Slovak Carving Teamu.
            Úlohou súťažiacich bolo v časovom limite troch hodín zhotoviť prácu na ľubovoľnú tému s použitím melóna - free style pred zrakom hostí a prezentovať na výstavke hotovú prácu, exponát (kompozíciu na ľubovoľnú tému).
            Richard Kočík žiak IV. A triedy súťažil v  oboch kategóriách, kde sa umiestnil v bronzovom pásme.
            Gratulujeme a želáme ešte veľa takýchto úspechov.

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

          • Beseda s Andreou Rimovou

          • Marec –,, Mesiac kníh“   je mesiacom , kedy  venujeme väčšiu pozornosť knihe , ktorá je dialógom s našou dušou. Dňa 15.3.2017 sa žiaci školského internátu zúčastnili na besede s mladou  spisovateľkou Andreou Rimovou .  Žiaci boli oboznámení s jej najnovšou  knihou  POPOL a HRIECH Dozvedeli  sa kopec  zaujímavých informácií o tom, aké je ťažké písať knihu, keď vás opusti  ,,Múza“.  Začiatky spisovateľky  boli  ťažké a spisovateľská  kariéra sa budovala postupne .Táto beseda bola spestrená video -dokumentáciou z krstu je deviatich kníh, ktoré boli krstené netradičným spôsobom. Na  krst  kníh použila štyri živly sveta –oheň ,voda, zem a vzduch. Touto formou žiaci boli obohatení  vedomosťami o vývoji knihy až kým príde na predajný pult. Andrea Rimová sa so žiakmi rozlúčila  so svojimi kartičkami , na ktorých nechýbal aj jej podpis.

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

          • Cvičný banket IV. AH

          • Prvé lúče slnka sa už dotýkajú našich tvári a vonku sa začína zelenať tráva. Ohňostroj farieb, optimizmus, radosť - to je jar a tak to treba aj patrične osláviť. V tomto jarnom duchu sa niesol cvičný banket triedy IV. AH, ktorý sa konal 1. marca 2017 v príjemnej atmosfére, v odbornej učebni vyzdobenej pestrofarebnými kvetmi. Gastronomický zážitok vytvorili chutné bezmäsité jedlá.

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

             

          • 2 % z Vašich daní

          • Vážení rodičia a priatelia školy!

            Chcem Vás poprosiť o finančnú  podporu vo forme 2 % z Vašich daní, ktoré ste odviedli alebo odvediete štátu za rok 2016. Takto získané prostriedky plánujeme využiť na spolufinancovanie projektov, ktoré škola plánuje v tomto a ďalších rokoch realizovať. Informácie o realizovaných projektoch sú pravidelne zverejňované na stránke školy http://hahe.edupage.org/.  Projekty sú zamerané na skvalitnenie teoretického aj praktického vyučovania, na realizáciu a propagáciu zdravého životného štýlu a na zlepšenie podmienok na výchovu, vzdelávanie a ubytovanie žiakov.

            Potrebné tlačivo pre fyzické osoby – nepodnikateľov je k dispozícii na stránke školy a v papierovej podobe aj na vrátnici školy. Vyplnené tlačivá môžete poslať poštou alebo osobne doručiť do školy alebo príslušnému  daňovému úradu.  Fyzické osoby – podnikatelia a právnické osoby uvedú potrebné skutočnosti v daňovom priznaní za rok 2016.

            S úprimným  poďakovaním                                                        Ing. Mariana Chudíková, riaditeľka školy

          • K R I T É R I Á na prijímacie skúšky pre školský rok 2017/2018

          • Na základe zákona MŠ SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení a po prerokovaní na pedagogickej rade dňa 14. 02. 2017  určujem kritériá na prijatie uchádzačov pre školský rok 2017/2018.

    • Kontakty

      • Hotelová akadémia, Štefánikova 28, Humenné
      • tel/fax: +421 57 7752394 - sekretariát, riaditeľka školy, tel: +421 57 7755144 - ústredňa, tel: +421 57 7754134 - technicko-ekonomický úsek, tel: +421 57 7885490 - zástupca RŠ pre teoretické vyučovanie, tel: +421 57 7750337 - zástupca RŠ pre praktické vyučovanie, email na zodpovednú osobu GDPR: zodpovednaosobahahe@gmail.com
      • Štefánikova 28, 066 01 Humenné Slovakia
      • IČO: 17078393
      • DIČ: 2021217231
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje